WARSZAWA

LONDON

KIEV

NEW DELHI

TOKYO

NEW JORK

Tester Google PageRank™
Szukaj w Google.pl Szukaj w cudzoziemcy.info.pl

ZAPROSZENIE CUDZOZIEMCA



  • Bieg sprawy rozpoczyna się z chwilą złożenia kompletu wymaganych dokumentów.
  • Oryginały składanych dokumentów należy okazać do wglądu.
  • Z A P R O S Z E N I E uzyskuje ważność z chwilą wpisania do ewidencji zaproszeń.
  • Pełnomocnictwo: osoba zapraszająca może być reprezentowana przez ustanowionego pełnomocnika na podstawie pisemnego pełnomocnictwa poświadczonego przez notariusza, lub udzielonego przed urzędnikiem prowadzącym sprawę.
  • WARUNKI :
    Zaproszenie może być wystawione przez:

  • Obywatela polskiego zamieszkałego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a także obywatela państwa członkowskiego Unii Europejskiej, państwa członkowskiego Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA)
  • strony umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym lub Konfederacji Szwajcarskiej, oraz członka jego rodziny, zamieszkującego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i posiadającego prawo pobytu lub prawo stałego pobytu na tym terytorium,
  • Cudzoziemca przebywającego bezpośrednio przed wystawieniem zaproszenia legalnie i nieprzerwanie przez okres co najmniej 5 lat na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, lub posiadającego zezwolenie na osiedlenie się lub zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego WE
  • Osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej mającą siedzibę w Polsce.
  • UWAGA: pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uważa się za nieprzerwany, gdy żadna z przerw w nim nie była dłuższa niż 6 miesięcy i nie przekroczyła łącznie 10 miesięcy, chyba że przerwa była spowodowana:

  • wykonywaniem obowiązków zawodowych lub świadczeniem pracy poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, na podstawie umowy zawartej z pracodawcą, którego siedziba znajduje się na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
  • towarzyszenie małżonkowi wykonującemu obowiązki zawodowe lub świadczącemu pracę w ww. warunkach,
  • leczeniem cudzoziemca.
  • Zapraszający zobowiązany jest do pokrycia wszelkich kosztów osoby zapraszanej związanych z:

  • jej pobytem i wyjazdem,
  • ewentualnym leczeniem,
  • ewentualnym wydaleniem z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
  • DOKUMENTY :

  • wniosek (wypełniony czytelnie w języku polskim),
  • dokumenty potwierdzające posiadanie źródeł dochodów lub własnych środków materialnych i ich wysokość (np. zaświadczenie z pracy, wyciąg z konta bankowego),
  • dokumenty potwierdzające tytuł prawny do zajmowanego lokalu mieszkalnego (tj. akt własności, przydział lokalu spółdzielczego, umowa najmu) lub możliwość zapewnienia cudzoziemcowi zamieszkania (rezerwacja hotelowa),
  • zapraszający przedstawia dokument potwierdzający tożsamość (tj. dowód osobisty lub dokument podróży lub kartę pobytu)
  • Dodatkowe dokumenty wymagane w przypadkach:

    Prowadzenia działalności gospodarczej:

  • zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej,
  • zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o wysokości osiągniętych dochodów lub rozliczenia z Urzędem Skarbowym za rok ubiegły wraz z dowodem nadania do urzędu.
  • dokumenty potwierdzające tytuł prawny do zajmowanego lokalu mieszkalnego (tj. akt własności, przydział lokalu spółdzielczego, umowa najmu) lub możliwość zapewnienia cudzoziemcowi zamieszkania (rezerwacja hotelowa)
  • Osoby prawnej:

  • aktualny wypis z Krajowego Rejestru Sądowego,
  • numer REGON,
  • dokumenty potwierdzające posiadanie środków finansowych (wyciąg z konta bankowego)
  • dokumenty potwierdzające tytuł prawny do zajmowanego lokalu mieszkalnego (tj. akt własności, przydział lokalu spółdzielczego, umowa najmu) lub możliwość zapewnienia cudzoziemcowi zamieszkania (rezerwacja hotelowa)
  • Stowarzyszenia:

  • aktualny wypis z rejestru stowarzyszeń,
  • dokumenty potwierdzające posiadanie środków finansowych (wyciąg z konta bankowego)
  • dokumenty potwierdzające tytuł prawny do zajmowanego lokalu mieszkalnego (tj. akt własności, przydział lokalu spółdzielczego, umowa najmu) lub możliwość zapewnienia cudzoziemcowi zamieszkania (rezerwacja hotelowa)
  • W toku prowadzonego postępowania zapraszający może zostać wezwany do osobistego stawiennictwa w celu wyjaśnienia istotnych okoliczności niezbędnych do podjęcia decyzji oraz zobowiązany do złożenia innych dokumentów, które pozwolą organowi administracyjnemu na dokładne wyjaśnienie sprawy i podjęcie decyzji z uwzględnieniem zarówno interesu społecznego, jak i słusznego interesu strony.

    OBOWIĄZUJĄCE OPŁATY :
    OPŁATĘ WNOSI SIĘ w momencie złożenia wniosku:

  • za zaproszenie - 27 zł na konto:
    Nazwa:
    Dzielnica Śródmieście m. st. Warszawy, ul. Nowogrodzka 43
    00-691 Warszawa
    Nr konta:
    60-1030-1508-0000-0005-5001-0038
    tytułem "wpisanie wniosku do ewidencji zaproszeń"


  • Wniosek
    Wniosek o wpisanie zaproszenia do ewidencji zaproszeń





     

     

     

     

     

     

    © 2008 cudziziemcy.info.pl , wszelkie prawa zastrzeżone